Petre Ţuţea - perlele sale si despre el

Daca subiectul tau nu se incadreaza la celelalte categorii, posteaza aici!

Moderator: florin

Petre Ţuţea - perlele sale si despre el

Postby Corneliu » Tue Mar 10, 2009 5:19 am

'Perle' de Petre Ţuţea

Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul.
Acum, mai la bătrîneţe, pot să spun că fără Dumnezeu si fără nemurire nu există adevăr.

Eu cînd discut cu un ateu e ca si cum aş discuta cu uşa.
Între un credincios şi un necredincios, nu există nici o legătură, ăla e mort, sufleteşte mort, iar celălalt e viu şi între un viu şi un mort nu există nici o legătură. Credinciosul creştin e viu. Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba.

Eu sînt iudeocentric în cultura Europei, căci dacă scoţi Biblia din Europa, atunci Shakespeare devine un glumeţ tragic. Fără Biblie, europenii, chiar si laureaţii premiului Nobel, dormeau în crăci. Ştiinţa şi filozofia greacă sînt foarte folositoare, dar nu sînt mîntuitoare. Prima carte mîntuitoare si consolatoare pe continent - suverană - e Biblia.
Există o carte a unui savant american care încearcă să motiveze ştiinţific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de ştiintă cum am eu nevoie de Securitate.

Revoluţia este o înaintare pe loc. Nimic nu mai poate fi inventat după facerea lumii; doar dacă te situezi în afara ei şi creezi o lume nouă. Revoluţia nu adaugă nimic Ideilor lui Platon.
Revolutia franceză n-a fost o revoluţie, nici revoluţia rusă n-a fost o revoluţie. Nu există revoluţii, ci doar tehnici insurecţionale în bătălia pentru putere (Curzio Malaparte). Dacă e o “restructurare” a omului, aceasta s-a întîmplat o singură dată în timp, la apariţia lui Hristos.

[20090311 17:11 editat de daniel: fir separat la 10 martie 09 din firul "Glume bune?"]
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: Petre Ţuţea - perlele sale si despre el

Postby daniel » Tue Mar 10, 2009 12:58 pm

Mi-am permis sa-l "promovez" pe Petre Tutea intr-un topic separat, fara legatura directa cu "Glume bune?"

Mie mi se pare un om cu o gandire deosebita care a cunoscut revelatia lui Dumnezeu!

[20090311 17:07 editat de daniel: link facut functional "glume bune?"]
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti

Re: Petre Ţuţea - perlele sale si despre el

Postby Corneliu » Tue Mar 10, 2009 3:11 pm

Tot de Petre Ţuţea

Aşa am spus eu în temniţă: Domnule colonel - eram şase sute de inşi în¬tr-o curte închisă - nu ve-ţi fi voi, comunistii, niciodată revoluţionari pînă nu veţi imita pe cel mai generos zeu pe care l-a dat istoria lumii, pe Hristos.

În parabola cu oaia rătăcită, un păstor părăseşte o turmă întreagă în căutarea unei oi. Să ştiţi, asta se cheamă “unanimism moral creştin”. Fiindcă în uni¬versul lui Hristos o celulă care mai palpită într-un muribund e mai valoroasă decît toate galaxiile posibile.

Poarta spre Dumnezeu este credinţa, iar forma prin care se intră la Dumnezeu e rugăciunea. Rugăciunea e singura manifestare a omului prin care acesta poate lua contact cu Dumnezeu. Gîndită creştin, rugăciunea ne arată că umilinţa înalţă, iar nu coboară

Ne naştem, trăim, ne îmbolnăvim, îmbătrînim şi murim. Si întreg peisajul speciei om culminează în cimitir. Destinul uman nu e o invi¬taţie la fericirea de-a trăi. Singurul mod de-a evita neliniştea metafizică a cimitirelor este religia. Cu religia intri în cimitir în plimbare. Cu filozofia intri în cimitir - cum a intrat prietenul meu Cioran - prin disperare.

Religia transformă poporul într-o masă de oameni culţi.
Nivelul meu intelectual, chiar dacă sînt savant, nu depăşeşte nivelul unui popă obscur din Bărăgan, pentru că preotul ăla, în ritualul lui din biserica aia din lemn sau piatră, stă de vorbă cu absolutul.

Ştiinţa se mişcă asimptotic la absolut. Arta se mişcă asimptotic la absolut. Ştiinţa este sediul folosului si arta este sediul plăcutului.
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: Petre Ţuţea - perlele sale si despre el

Postby Corneliu » Wed Mar 11, 2009 5:03 pm

Acelaşi Petre Ţuţea:

M-a întrebat odată Nae Ionescu ce cred despre evreul acesta, despre Pavel. Ştii ce i-am spus? - ăsta nu-i om, domnule, este toată Mediterana.
Trei ore am vorbit atunci în curtea închisorii, de Platon si despre Hristos. Zice colonelul: Vă rog să scrieţi ce-aţi vorbit, ca nu cumva ministrul de interne Drăghici să spună că sînt solidar cu dumneavoastră. - Domnule colonel, cum să fim noi solidari? Eu tocmai d-aia am venit aici, că nu sîntem solidari unii cu alţii…

Dacă nu cunoşti revelat - prin gratie divină sau inspirat, nu cunoşti nimic. De pildă, povestea cu mărul lui Newton, care a căzut. Nu ştiu unde am citit eu stupidi¬tatea asta: “Il tomba dans une méditation profonde qui l’a conduit jusqu’a la loi de la gravitation universelle”. Şi eu spun: dacă Newton gândea, pînă la Judecata de apoi nu descoperea nimic! Dar el a fost mult mai înţelept. Cînd a fost întrebat cum a de¬scoperit gravitaţia, a zis: Am fost inspirat. Păi scrie pe măr, sau scrie undeva în natură “legea gravitaţiei”?
Fenomenele lumii interioare şi ale lumii exterioare tac. Iar omul autonom si orgolios crede că explorează lumea interioară si exterioară cu jocul lui de ipoteze şi că descoperă ceea ce vrea el. El caută; dar eu spun că el caută, nu că află. Sau dacă află, trebuie să fie ca Newton, inspirat.

Cînd am văzut, în închisoare, că tot regimul care mi se aplică e inoperant - puteam eu, ca om, să-mi explic asta? Si atunci m-am gîndit că există o fortă supracosmică, transcendentă, numită Dumnezeu. Numai El putea face isprava asta, ca eu să scap de înlănţuire, pentru că, personal, nu mă pot dezlănţui şi elibera. Iar a vieţui acolo, la închisoare, fără asistenţa Lui nu se poate; au fost oameni care au murit… Atunci s-a născut în mine credinţa nelimitată în atotputernicia si atotbunătatea divină.
Am devenit un gînditor creştin cînd mi-am dat seama că fără revelaţie, fără asistenţă divină, nu pot şti nici cine sînt, nici ce este lumea, nici dacă are vreun sens sau nu, nici dacă eu am vreun sens sau nu. Nu pot şti de unul singur. …Cînd mi-am dat seama că fără Dumnezeu nu poţi cunoaşte sensul existentei umane şi universale.

Am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema ’Aflarea în treabă’ ca metodă de lucru la români.
La întrebările fundamentale “de ce?” şi “în ce scop?” aporetica rurală românească răspunde: “d-aia”.
A venit odată un franţuz la noi, cu nişte maşini, iar una nu funcţiona tocmai cum trebuie. dar românul zice: merge şi aşa! Trebuie să scăpăm de acest “mege şi aşa”; că “merge şi aşa” înseamnă că merge oricum. Nu oricum, nu oriunde, nu oricând şi nu orice.

A fost întrebat un ţăran, în închisoare: ce înţelegi din tot ce spune Petre Ţuţea?!
Zice: nu înţeleg nimic, dar e o grozăvie!
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am


Return to Alte discutii si intrebari

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron