De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Daca subiectul tau nu se incadreaza la celelalte categorii, posteaza aici!

Moderator: florin

De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby daniel » Tue Jan 15, 2008 11:55 am

Corneliu wrote:Credinţa fără dragoste te face fanatic.
Vorbele fără dragoste te fac introvertit.
Autoritatea fără dragoste te face tiran.
Legea fără dragoste te supune.
......................
Sărăcia fără dragoste te face orgolios.
Bgăţia fără dragoste te face avar.
Succesul fără dragoste te face arogant.
Supunerea fără dragoste te face servil.
(Rev. Luninătorul)


Dragii mei,

Nu am inteles aceasta afirmatie (cea ingrosata) si va cer si voua parerea (explicarea semnificatiei).

Multumesc!

HAR si dragoste!
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby Corneliu » Tue Jan 15, 2008 4:24 pm

La sursă erau multe ‘rânduri’ de felul “… fără dragoste te face …” dar le-am sărit pe cele cu cuvinte rare…

De când cu circulaţia liberă prin Euro, este bine a ne familiariza totuşi rapid cu neologismele, barbarismele, ‘cizmele’,…
De exemplu cuvântul “INTROVERTIT”, care l-a izbit pe fratele Daniel, este frecvent utilizat în Franţa sau Germania iar de ţi-l atribuie cineva şi nu şti de eşti înjurat sau lăudat, intri în încurcătură.
DEX-ul românesc explică prea la general termenul (folosiţi mai bine pe cel francez!), lăsând loc de ‘nuanţe’ ce pot fi speculate…

Prin asociere cu comunicarea şi cu dragostea, acesta se referă la o exprimare mai ‘la rece’, nu atât ‘din inimă’ cât ‘din carte’, bazată pe “formule de politeţe”, căutând a ne reda într-o atitudine cât mai “politically correct”-ă.
Cel introvertit este ‘atent’ mai mult cu sine decât cu interlocutorul său – în primul rând ‘tabloul’ său trebuie să iasă bine.
Pe plan filozofic, ‘treaba’ se complică: EU-l se ‘solidifică’…
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby Dani Ionescu » Wed Jan 23, 2008 5:22 am

Consider ca si daca ai dragoste poti sa fii un introvertit. Dragostea sau lipsa de dragoste nu au de a face cu tipul de personalitate pe care il are cineva. Daca tragem expresia de par probabil ca putem iesi la liman, dar consider ca "Vorbele fără dragoste te fac introvertit" nu prea are nici un sens si nu este adevarata. Vorbele fara dragoste te fac sa te gandesti numai la tine insusti, asta este altceva. Vorbele fara dragoste te fac sa te indragostesti de tine insuti - asta este cu totul altceva. Extrovertitul nu este si nu va fi niciodata mai "dragastos" decat introvertitul. Va arata mai mult ca iubeste, dar nu inseamna ca aceea este si realitatea.

Frate Cornel, nu am prea inteles ce ati vrut sa spuneti. Cum defineste DEX-ul cuvantul "introvertit"?

Ati spus ca "Cel introvertit este ‘atent’ mai mult cu sine decât cu interlocutorul său". Eu nu sunt de acord. Din contra, poate sa fie exact invers! Cel introvertit pare ca este mai atent cu sine decat cu interlocutorul sau, dar realitatea poate sa fie alta. Si daca esti "atent" cu tine insuti in sensul de a-ti judeca pacatul (si nu privesti sa ii judeci pacatul altuia in primul rand) este chiar mai bine!
--
Resting in Him,
Dani Ionescu

"God can do without the bended knee, but not without the broken heart"
Dani Ionescu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 556
Joined: Fri Nov 24, 2006 12:41 am
Location: USA

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby Corneliu » Wed Jan 23, 2008 11:28 pm

Dragă Dani,

Fraza completă a fost aceasta:
“Cel introvertit este ‘atent’ mai mult cu sine decât cu interlocutorul său – în primul rând ‘tabloul’ său trebuie să iasă bine.”
… iar d-ta ai lăsat deoparte tocmai esenţialul, adică: …"în primul rând ‘tabloul’ său trebuie să iasă bine."
... iar înţelesul s-a alterat substanţial - n-a mai avut "sens" (cum spui d-ta).
Ideea denotă un egoism subtil, mai 'scămoşat', combinat cu făţărnicie fariseică…
-----------------------------------------------------------

Nu-i pentru prima dată când am postat cugetări sau maxime (ale altor autori) la rubrica de “Maxime, fabule…” şi au fost transferate în cadrul altor rubrici. Procedura nu-i chiar corectă, ţinând cont de faptul că sunt destule de spus despre regulile ‘minime’ ale “maximelor”:

1. O maximă nu-i literă de lege, nu-i atotcuprinzătoare, nu-i ultimul cuvânt, nu-i ‘formulă ştiinţifică’, etc. Maxima nu-i concluzia unei analize/cercetări minuţioase…
2. Maxima nu se adresează numai creştinilor, ci tuturor oamenilor. Ea nu presupune ca toţi să fi citit sau însuşit Biblia, aşa că limbajul ei este ‘universal’. De nu suntem atenţi ajungem să spunem mere la pere...
3. Şi maximele pot avea context, nu-s numai de sine stătătoare.
Şi modul literar de ‘etalare’ a maximei contează, nu numai conţinutul filozofic.
Din motive de cum ‘să sune’ sau să ‘impresioneze’, maxima se poate voit ‘faţeta/panota’, părând că spune altceva…!
4. Ş.a.m.d...
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby daniel » Thu Jan 24, 2008 3:21 pm

Frate Corneliu,

Vreau sa va spun parerea deschis. Nu stiu in ce masura este obiectiva, nici cat de agreata sau impartasita este si de catre alti forumisti.

  1. Din felul dumneavoastra de a posta se vede o oarecare mandrie, mandria celui care stie multe si care are o replica pentru orice fel de comentariu. Mai scurta, sau mai lunga, replica trebuie sa existe. Aceasta nu ar fi chiar o problema (pentru forumisti) insa apar urmatoarele situatii:

   a. daca sunteti in dezacord cu un mesaj, in afara "tonului" atotstiutor si usor zeflemeitor (uneori mai mult decat usor), atunci ironizati si explicati punctul de vedere personal (care poate fi corect).

   b. daca dumneavoastra postati un mesaj care nu pare a fi agreat (precum cel de fata), il aparati cu indarjire desi nu ar trebui. Imi pare rau sa va spun, dar fraza cu pricina ("Vorbele fără dragoste te fac introvertit.") este o afirmatie lipsita de adevar, pusa intr-un sirag de afirmatii ca sa rimeze. Fie a fost tradusa gresit, fie autorul nu s-a exprimat suficient de clar, cert este ca nu are sens sa o rastalmacim, ca sa aflam vreun sens ascuns, insesizabil la prima (si-a doua, ...) vedere. Daca tot ati facut o selectie din articolul original (din Rev. Luminatorul), puteati sa o faceti mai profund.

   Am recurs la discutarea topicului separat (la fel ca si la topicul "Roada Duhului Sfant se invata") pentru ca (1) sa nu se perturbe fluxul topicului gazda cu o discutie neavenita respectivului context (ce nu se preteaza in acel spatiu), (2) sa promovam dialoguri noi, in cadrul topicurilor corespunzatoare si (3) sa puteti intelege pe indelete de ce afirmatiile respective sunt discutabile sau nedorite (daca se dovedeste ca asa este).

  2. Chiar si atunci cand postam maxime, desi nu dorim sa le punem pe aceeasi treapta cu Scriptura, este bine sa fim cat se poate de rigurosi in selectie. Asa este frumos si bine. Altfel de ce le mai postam daca ele pot contine chiar si ineptii? Nu ne propunem sa facem trafic cu nimicuri (de ex. bancuri sau glume discutabile).

  3. Recunosc faptul ca, desi nu citesc postarile forumului cu spirit critic, am facut-o in cazul unor postari ale dumneavoastra, in primul rand ca raspuns la stilul riguros si profund cu care va prezentati pe forum.

In concluzie, va sugerez putina auto-moderare pentru a "incalzi climatul" forumului, pentru a atrage (daca se poate) chiar si pe cei ce-au fugit din cauza stilului (pe buna dreptate) si pentru a genera un model de forum crestin. Acum, 24 ianuarie 2008, nu este.

HAR si binecuvantari!
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby Corneliu » Fri Jan 25, 2008 7:13 am

“Luminătorul”, este revista Asociaţiei Bisericilor Baptiste Române din SUA şi Canada, se află în anul 94 de apariţie, si are un colectiv de redacţie alcătuit din creştini serioşi, cu statute vechi, bine cunoscuţi prin competenţă şi dedicare, şi în celelalte culte nord-americane. Pe parte din ce publică dânşii însă, tineretul din BER, din start nu dă nici doi bani, chiar dacă n-a ‘rumegat' mesajul pe-ndelete. Aşa s-a-ntâmplat cu maxima privind “dragostea”, pe care am preluat-o din numărul apărut în ianuarie 2008…

Din observaţiile mele de până acum, BER-ul a rămas la stadiul de dragoste “siropoasă”, ‘mieroasă’. “Laptele” (caşul) şi “mierea” or face ele ‘casă bună’, dar stadiul acesta trebuia depăşit demult…!


Dragă Daniel,
Sunt convins că în timp te vei roda şi-n comunicarea cu semenii mai în etate şi vei trata lucrurile mai bărbăteşte… Eu, de regulă, nu răsfăţ tineretul.

Intenţia mea nu e “să mă înalţ între oameni (v. Luca 16:15), să ‘mă dau mare’, cum mă etichetezi d-ta (cu acele atribute ca: mândru, ‘atotştiutor’, zeflemitor, ironic, etc.), fiindcă sunt conştient c-aş fi astfel “o urâciune înaintea lui Dumnezeu”.
'Poziţia' d-tale a fost binevenită - m-a inspirat la o temă nouă pe care vreau s-o dezbatem în curând, şi să 'sune' cam aşa: Ce înseamnă să fi mare înaintea lui Dumnezeu sau să fi mare înaintea oamenilor?!
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby Corneliu » Mon Mar 09, 2009 9:47 pm

Nu există om , chiar şi creştin, să nu fi trăit perioade de ariditate în viaţa lui, de uscăciune, de dragoste mai puţin exprimată... Sunt căderi inerente firii pământeşti, inevitabile sincope de condescendenţă pe care o avem faţă de meschine nevoi ale fiinţei. Ne grăbim să facem concesii feluritelor influenţe în teritoriul nostru adamic fără să ne mai gândim la consecinţe. Suntem incapabili să luptăm singuri împotriva Eu-lui - nici o asceză nu are efect dacă nu cerem refacere de urgenţă din partea Domnului. Bucuria trăirii în Domnul Isus poate fi sufocată de tristeţe şi dezamăgire…

Când interesele lumii şi acţiunile ei se substituie trăirilor în favoarea credinţei şi a dragostei, pierdem bucuria şi rodnicia vieţii, devenind introvertiţi. ,,Eu sunt Pâinea vieţii”, spune Domnul Isus, iar “Cine vine la Mine, nu va flămânzi niciodată şi cine crede în Mine, nu va înseta niciodată.”(Ioan.6:35) El ţine să precizeze că este voia Tatălui ca noi să credem în Fiul şi să avem viaţă veşnică. Mântuitorul nostru ne-a luat poverile, ne-a scos din ariditate şi ne-a umplut de rod prin Harul Lui. N-ar trebui să existe bucurie mai mare! ,, Nu risipiţi această bucurie ce se naşte în credinţa în Isus, Cel răstignit şi înviat! Daţi mărturie despre bucuria voastră!”( Blaise Pascal)
Ca oameni, plăpânzi şi vulnerabili în faţa atâtor agresiuni ale lumii şi ale mediului, ,,trestie gânditoare” (după analogia aceluiaşi Pascal asupra fiinţei umane) şi creştini, nu putem decât să-I mulţumim Domnului pentru rodnicia unei vieţi trăite acum în Isus Cristos, şi a celei veşnice, spre slava Celui care ne-a mântuit şi ne vrea alături în Împărăţia Lui: ,,Tată, vreau ca acolo unde unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea , slavă pe care Mi-ai dat-o Tu, fiindcă Tu M-ai iubit înainte de întemeierea lumii.”( Ioan.17:24)

Corneliu
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby florin » Tue Mar 10, 2009 2:32 pm

Fratele Corneliu a scris aici ceva legat de o viata inchisa, ceea ce are legatura buna cu introvertirea.

Recitind discutia, si incercand si eu un comentariu la subiect, intr-adevar, DEX-ul zice:
INTROVERTÍT, -Ă, introvertiţi, -te, adj. (Despre oameni) Care este concentrat sau obsedat de propriile trăiri interioare. – Din fr. introverti.
Care arata mai mult a insusire negativa, adica egocentrism, insa sunt de acord ca poate fi vazuta ca ciudata afirmatia, din doua motive.
1. Mi se pare mai des folosit cuvantul introverit, cu privire la studiile legate de temperamentele umane. Sunt temperamente introvertite(melancolic, flegmatic), si temperamente extrovertite(sangvin, coleric)
Temperamentele in sine nu-s bune sau rele, dar pot duce la obiceiuri bune sau rele.
A fi introvertit, in sensul de flegmatic sau melancolic, nu e nici bine, nici rau, asa esti!
2. Ori ca e vorba de egocentrism(insusire negativa), ori ca e vorba de temperament, afirmatia, in sintaxa aceasta, nu face prea mult sens. Pentru ca mai degraba: "A fi introvertit te face sa spui vorbe fara dragoste" e adevarata decat viceversa. Insa, si aici am un amendament: Poate face sens daca "te fac" se traduce prin "te catalogheaza".

Asadar, poate o traducere in romana ar fi "Vorbele fara dragoste te catalogheaza(te stigmatizeaza) drept(ca) egocentric"
In ce masura a spune vorbe in vant(fara dragoste) te poate face(transforma in) egocentric mi se pare discutabil; mi se pare mult mai plauzibil, cum am spus, inversa.
Acum, pe mine ma preocupa subiectul, ca sunt introvertit(cel putin 90%, din cate ma cunosc), ba chiar mai mult melancolic decat flegmatic.
Totusi, avand sinceritatea crestina, nu pot spune cuiva vorbe fara fond. Insa tendinta spre egocentrism, mai ales psihic, este foarte mare in cazul unui introvertit, de aceea trebuie mare grija...
Florin Ghiţă.
User avatar
florin
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 596
Joined: Fri Nov 10, 2006 7:31 pm
Location: Bucuresti

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby daniel » Tue Mar 10, 2009 4:10 pm

Florin,

Pentru ca ai adus in discutie explicarea pe care o dau dictionarele termenului "introvertit" m-am uita si eu aici.

Se vede ca primele doua definitii (DEX si NODEX) vorbesc despre "obsesie" si "preocuparea cuiva DOAR cu viata sa interioara" in timp ce ultimele doua dictionare (DN si MDN - ambele de neologisme) spun despre cu totul altceva: "MAI ALES viata interioara".

Asa cum este folosit acest cuvant (introvertit), asa cum spui tu, nu justifica primele doua definitii! A fi "introvertit" nu are conotatie negativa in limbajul popular si cred ca autorii DEX-ului au schiopatat putin (nu e prima data ;-) )

HAR in toate!
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby marcusdumitru » Sat Aug 29, 2009 5:07 pm

hai ca am ramas cu gura cascata de asa sforţare dramatică de a explica un vers dintr-o meditaţie poetică pe care eu am înţeles-o cu totul altfel si are foarte mare sens.

Din cate văd eu, prima parte a poeziei se referă la influenţe externe care, în lipsa manifestării lor în dragoste te fac într-un fel sau altul. Este vorba de formarea caracterului tău de către cei din jur.
Adică, cei ce te învaţă credinţa, fără să îţi arate dragoste, fac din tine un fanatic... vezi fariseii care înconjurau lumea pentru a face un tovarăş de credinţă, şi formau unul mai rău decât ei.
Apoi, vine versul cu pricina, care ar însemna că omul supus unui limbaj lipsit de dragoste (violent, obscen, jignitor, etc) se închide în sine şi devine necomunicant, căci lumea de afară i se pare ameninţătoare. Este situaţia copiiilor care sunt trataţi acasă sau la şcoală de proşti, de animale, de handicapaţi, sau mai ştiu eu cum. Aceştia tind să se baricadeze în muţenie şi suferă pe dinăuntru. Domnul Isus a zis că cine dispreţuieşte pe un micuţ în felul ăsta va ajunge în Gheenă.
În acelaşi ton înţeleg următoarele două versuri: când se poartă cu tine autoritativ şi legalist, fără îngăduinţă, te transformă la rândul tău într-un tiran sau un sclav supus. Vezi copiii care în casă au trăit un fel de lege marţială. Ori răspund prin a deveni la rândul lor în familiile pe care le au nişte satrapi, ori devin nişte nimeni fără opinie, cu frica de a fi oricând pedepsiţi dacă nu fac ceva bine.

Chiar şi versurile 4 de la coada citatului au de-a face cu condiţii sau contexte exterioare, menite, în lipsa dragostei, să mutileze un suflet în formare.
Marcus Dumitru
User avatar
marcusdumitru
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 306
Joined: Fri Nov 10, 2006 1:26 pm
Location: Peru

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby Virginia Brasov » Sun Aug 30, 2009 5:34 am

Acum dar rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea
And now these three remain: faith, hope and love. But the greatest of these is love.
1 Cor. 13:13
Virginia Brasov
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 163
Joined: Mon Sep 15, 2008 12:15 am

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby florin » Mon Aug 31, 2009 7:35 am

marcusdumitru wrote:hai ca am ramas cu gura cascata de asa sforţare dramatică de a explica un vers dintr-o meditaţie poetică pe care eu am înţeles-o cu totul altfel si are foarte mare sens.

Din cate văd eu, prima parte a poeziei se referă la influenţe externe care, în lipsa manifestării lor în dragoste te fac într-un fel sau altul. Este vorba de formarea caracterului tău de către cei din jur.
Adică, cei ce te învaţă credinţa, fără să îţi arate dragoste, fac din tine un fanatic... vezi fariseii care înconjurau lumea pentru a face un tovarăş de credinţă, şi formau unul mai rău decât ei.
Apoi, vine versul cu pricina, care ar însemna că omul supus unui limbaj lipsit de dragoste (violent, obscen, jignitor, etc) se închide în sine şi devine necomunicant, căci lumea de afară i se pare ameninţătoare. ...


Marc, imi vine si mie sa rad, dupa ce mi-ai "aprins becul", cat de banal si clar era. Nu mi-a trecut prin cap ca vorbele ar putea fi ale altora :D
Florin Ghiţă.
User avatar
florin
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 596
Joined: Fri Nov 10, 2006 7:31 pm
Location: Bucuresti

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby daniel » Mon Aug 31, 2009 9:34 am

Dragilor,

Cred ca la aceasta situatie se aplica proverbul "Un prost arunca o piatra in apa si zece intelepti se chinuie sa o scoata."

Profesoara de limba romana ne-a spus un "secret" pe care il voi destainui forumistilor beronline.ro :-) Cand aveam de comentat o poezie a unui poet renumit, dupa ce dansa ne spunea toate interpretarile posibile si ne prezenta ce au spus criticii literari despre opera respectiva, doamna profesoara ne soptea "fiti siguri ca poetului nu i-au trecut vreodata prin minte toate aceste elucubratii" :-) Cam la fel si cu noi acum!

Oricum, eu tot nu am inteles cum este cu aceste "influente externe". Care sunt influentele externe in cele opt versuri?

HAR in toate!
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti

Re: De comentat: "Vorbele fără dragoste te fac introvertit."

Postby daniel » Tue Sep 08, 2009 2:03 am

Revin cu o scurta nota.

Fr. Corneliu m-a atentionat in privat precum ca as fi "facut prost" pe cineva in mod direct (prin citarea acelui proverb romanesc.)

Am ramas surprins pentru ca nu mi-a trecut prin gand ca cineva, la originea discutiei, ar fi prost. Dimpotriva, asa cum am si explicat anterior, autorul a scris niste versuri care au ajuns subiect de discutie aici si pe care ne straduim sa le dam de cap, invartind problema pe toate fetele, desi autorului nici nu i-au tecut prin minte toate scenariile evocate aici.

Deci, departe de mine gandul ca cineva s-ar califica drept "prost" ci, mai degraba, intrevedeam risipa de comentarii asupra unui vers fara sens (parerea mea).

HAR in toate!
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti


Return to Alte discutii si intrebari

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron