Simfonia lalelelor

Orice membru al forumului poate posta anunturi.

Moderator: daniel

Simfonia lalelelor

Postby Gancea Viorel » Fri Apr 18, 2008 7:51 am

În perioada 18-20 aprilie 2008 se va desfăşura cea de-a 31-a ediţie a Simfoniei Lalelelor, cea mai importantată manifestare anuală organizată de către Consiliul Local Piteşti, Primăria Municipiului Piteşti, Administraţia Domeniului Public şi Centrul Cultural Piteşti.


Image

La 21 martie, la Piteşti, au înflorit primele lalele, cele plantate în faţa Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu

Piteştiul va intra în Cartea recordurilor?
Piteşti – oraşul dansului florilor. 5300 elevi încearcă să intre în Cartea Recordurilor

Centrul Cultural al municipiului Piteşti organizează, vineri, 18 aprilie, ora 16.00, pe Strada Mare, pe traseul Teatrul Al. Davila – Biblioteca Judeţeană, acţiunea Piteştiul – oraşul dansului florilor. 5300 elevi încearcă să intre în Cartea Recordurilor. Această manifestare doreşte să aducă un plus de culoare, muzică şi tinereţe SIMFONIEI LALELELOR.
Toţi cei 5300 de copii înscrişi vor primi tricouri albe inscripţionate cu Simfonia Lalelelor, Piteşti 2008, şi cu o lalea stilizată şi vor purta un număr de la 1 la 5300. Instructorii de dans şi profesorii de sport vor purta tricouri roşii. Cinci camere video vor înregistra simultan din poziţii diverse. Coordonator al acţiunii este Alfred Schieb, antrenor de dans sportiv la Centrul Cultural Piteşti, multiplu campion naţional şi arbitru internaţional de dans sportiv.

Foarte puţini, chiar piteşteni, cunosc faptul că în municipiu, de-a lungul aleii dintre b-dul Republicii şi blocul Mobilux există, de trei decenii, patru arbori-lalea (copaci ale căror flori seamănă perfect cu… lalelele!). Anul acesta, Administraţia Domeniului Public Piteşti a plantat, în luna martie, în zona centrală (între Primărie şi Catedrala Sf. Gheorghe), 10 arbori-lalea.
Oraşul lalelelor, iată, capătă o nouă dimensiune.
Dacă vom avea un piteştean printre primii 1.000 de intelectuali ai lumii, în persoana lui Jean Dumitraşcu, de că nu avem şi un oraş de record?
Centrul Cultural Piteşti va organiza la 18 aprilie, în prima zi a Simfoniei Lalelelor, un eveniment intitulat Dansul Florilor, care ne va trimite direct în Cartea Recordurilor.Până în prezent, recordul îl deţine Ungaria, unde, la un eveniment asemănător, 3.000 de copii au dansat simultan.

Pentru Municipalitatea Piteşti, ediţia cu nr. 31, cea din 2008, a Simfoniei Lalelelor, a început deja, prin plantarea, la începutul lunii noiembrie a.c., de către A.D.P., a 120.000 de bulbi de lalea pe raza ,,oraşului lalelelor’’, din Centru până în ultimul cartier.

Numele ştiinţific al lalelelor este de origine persană, venind de la termenul „tulben”, care înseamnă „turban”, ca aluzie la asemănarea cupei florale cu tradiţionalele turbane.
Zona de origine a lalelelor este considerată regiunea muntoasă a Asiei Mici, dar ele pot fi întâlnite şi în zonele temperate ale Chinei, Japoniei, Asiei Centrale şi de-a lungul Mării Mediterane, pe colinele muntoase europene şi africane.
Zeci de specii au fost aduse în Europa, iar horticultorii au creat mii de hibrizi, ajungându-se la flori cu calităţi inedite ca formă, vigoare, culoare, parfum. Prestanţa şi eleganţa acestei flori au făcut ca ea să fie considerată o adevărată regină a grădinilor în sezonul de primăvară. Şi drept dovadă a importanţei ce se acordă acestei plante, în Olanda se produce 70% din producţia mondială de bulbi.
La noi în ţară se crede că lalelele au fost aduse din Turcia la începutul stăpânirii otomane. Documentele menţionează cultura de lalele abia pe la 1786-1788, când au fost create primele grădini decorative, printre care şi cea a palatului lui Nicolae Mavrogheni.
O contribuţie importantă la dezvoltarea acestei culturi la noi în ţară a avut-o Laboratorul de Floricultură Eforie Nord, unde s-au adunat peste 200 de soiuri. Bulbii produşi aici au iniţiat EXPOZIŢIA „SIMFONIA LALELELOR”, care, de 30 de ani, se organizează anual în municipiul Piteşti, unde diferiţi producători şi comercianţi de flori îşi folosesc talentul şi priceperea lor pentru a scoate în evidenţă frumuseţea acestei flori.
Din anul 1978, an de an, în mijlocul primăverii, Piteştiul îmbracă straie de sărbătoare prin găzduirea acestui unic eveniment în România şi care numai anul trecut a atras circa 100.000 de vizitatori care au putut admira standurile expoziţionale de profil, în interiorul „Casei Cărţii”, şi peste 120 de firme care au comercializat flori, plante şi materiale. Standurile expoziţionale au ocupat peste 1000 metri pătraţi în interiorul „Casei Cărţii” şi peste 4500 metri pătraţi în exterior.
La fiecare sfârşit de prier, oraşul lalelelor – Piteştiul – îşi aşteaptă cu mare bucurie prietenii din toată lumea, amintindu-le că a sosit primăvara.
Frumoasă şi atrăgătoare, cu nenumărate varietăţi de culoare şi formă, laleaua ne încântă cu florile sale, iar fără ea Simfonia n-ar mai fi la fel de fascinantă.

Acceptati provocarea!
Pentru detalii suplimentare, accesati...

http://simfonialalelelor-pitesti.ro/ind ... &Itemid=40
User avatar
Gancea Viorel
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 207
Joined: Tue Feb 27, 2007 9:27 pm
Location: Municipiul Pitesti

Re: Simfonia lalelelor

Postby Gancea Viorel » Mon Apr 06, 2015 12:27 pm

Privind in trecut ... in orasul Pitesti primele lalele au înflorit în primăvara lui 1973. Apoi, în fiecare sfârşit de martie, explodau în culori pe „Strada mare”. Pe de altă parte, în anii 1970, în Piteşti, erau aclimatizate plante de tot felul: mii de trandafiri, magnolii, tei şi arbuşti ornamentali. Colecţia de lalele din 1977 a fost atât de reuşită, sistematizată pe culori, totul în ordine, fără goluri, fără buruieni - încât, municipalitatea a hotărât să personalizeze imaginea oraşului printr-o expoziţie de flori!
Prima ediţie a „Simfoniei Lalelelor”, cum era de aşteptat, a fost un subiect de presă foarte interesant, într-o perioadă de cenzură comunistă.
Una dintre cele mai inedite propuneri a fost, în 1978, aceea a inginerului Gheorghe Pacea (unul dintre părinţii „Simfoniei”): stabilirea unor tipuri de jardiniere simple şi uşoare pentru miile de balcoane, care să nu deranjeze aspectul arhitectonic al faţadei blocurilor.

In prezent ... municipalitatea a publicat pe site-ul instituţiei programul ediţiei din acest an a Simfoniei Lalelelor. Astfel, ediţia a 38-a a Simfoniei Lalelelor de anul acesta va avea loc în weekend-ul 24-26 aprilie. Pe 24 aprilie, vineri, mu­nicipalitatea îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi la parada florilor, programată de la 10.30, iar apoi la deschiderea oficială a Simfoniei la Casa Cărţii.
Şi în acest an, cei interesaţi pot participa la nopţile albe ale Simfoniei, intrînd gratuit la muzee, la complexul expoziţional de la Casa Cărţii şi la Planetariu.
MARANATA - Domnul nostru vine!
User avatar
Gancea Viorel
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 207
Joined: Tue Feb 27, 2007 9:27 pm
Location: Municipiul Pitesti


Return to Anunturi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron