Page 1 of 1

e bine să postim?

PostPosted: Mon Feb 15, 2010 10:39 am
by Ion Untaru
Olivier Clement aminteşte de o întâmplare din viaţa mitropolitului Antonie Bloom. El avea un prieten care adesea i se plângea că nu are timp de meditaţie şi rugăciune, iar post nu poate ţine. Când acesta se îmbolnăveşte de cancer, mitropolitul merge şi îl vizitează, spunându-i încrezător: „Acum ai timp destul. Foloseşte-l pentru a-ţi reciti viaţa şi pentru a o împăca.“ Şi, încet-încet, îl învaţă postul, rugăciunea, îl sfătuieşte să-şi smulgă din inimă ura, ranchiuna şi resentimentele de orice fel. La sfârşitul vieţii, agonizând, bolnavul mărturiseşte: „Simt că o să mor, dar niciodată nu m-am simţit atât de viu.“ Afirmaţia ulterioară a mitropolitului Antonie este remarcabilă: „Şi a intrat în moarte ca o fiinţă vie.“

Re: e bine să postim?

PostPosted: Tue May 25, 2010 11:17 am
by Gancea Viorel
Sigur că este bine să postim! Este chiar recomandat, excepţie când sănătatea nu îţi permite, nu când crezi că nu îţi permite, ci când nu îţi permite ... şi atunci când eşti curat înaintea lui Dumnezeu, pentru a nu deveni mai rău.

De obicei, evreii însoţeau postul alimentar cu rugăciuni de căinţă şi cu frângerea inimii pentru păcatele săvârşite, manifestându-se prin anumite semne exterioare ce trădau întris­tarea inimii lor: presararea cenuşii pe cap, plângerea, atitudinea feţei, uneori îmbracarea în sac şi sfâşierea veşmintelor(Matei 6.16-17).
Concepţia creştină despre post presupune insepararea de rugaciune. Domnul l-a recomandat ca pe un mijloc de luptă împotriva ispitelor şi a puterii diavolului(Mat.17. 21).
Cineva spunea: "câtă dragoste ai, atâta posteşti!"
Şi încă o vorbă: nu postim pentru Dumnezeu. Ce nevoie are Dumnezeu de postul nostru? Postim şi ne rugăm pentru noi, pentru liniştea noastră, pentru odihna minţii noastre, atât de stresată de treburile cotidiene, de munca de zi cu zi şi de grija ceasurilor de mâine, dar şi pentru o ofensivă în vre-o lucrare creştină. Nu postim ca să ţinem o cură de slăbire a corpului, ci postim ca să ţinem o cură de slăbire a poftelor din noi, unele mistuitoare, altele ignorante, altele nebănuite.
Cum procedam când postim?
Ne rugam: Daniel 9.3;
Ne smerim: [b]Deut. 9.18a, Neemia 9.1
;
Citim Sfânta Scriptura: Ieremia 36.6.
Şi încă ceva ... nu orice post îL mulţumeşte pe Dumnezeu. În Zaharia 7.5,6 Domnul îi întreaba pe preoţi dacă au postit pentru El sau din alte motive? Prezentarea din Isaia 58.1-5, evident, îL nemulţumeşte pe Dumnezeu. Chiar în ziua în care posteau, oamenii îşi exploatau muncitorii, se certau, se băteau, fiind chiar parşivi şi ipocriţi, încercând să-L şantajeze pe El, plângându-se şi denigrând poruncile dumnezeieşti. Domnul a spus: „Nu te aştepta să fii auzit în Ceruri!". În Isaia 58.6-12, Domnul spune: „Iată postul placut Mie" şi pe care ni-l recomandă. Acest fel de post nu vizează doar reducerea raţiei de mâncare, ci şi lepădarea de sine şi urmarea Lui. Aceasta nu durează doar o zi, ci pentru totdeauna, atât cât trăim.

Re: e bine să postim?

PostPosted: Tue Dec 03, 2013 11:57 pm
by Mani
Si pana la urma cum a ramas cu postul? Se posteste sau nu?