Ce vom dezbate la capitolul Apologetica

Ce suntem? Este Dumnezeu? Are crestinismul dreptate?

Moderator: marcusdumitru

Ce vom dezbate la capitolul Apologetica

Postby marcusdumitru » Mon Dec 04, 2006 12:24 pm

Dragi fraţi şi surori,

Bine aţi venit şi la rubrica Apologetică.
O definiţie scurtă şi populară pentru cuvîntul Apologetică în limbaj teologic este "o apărare a credinţei".

Subiectele clasice cu care se ocupă sunt:

1. Biblia: sunt combătute acele idei care atacă faptul că biblia este inspirată, insuflată şi infailibilă.

2. Dumnezeu: sunt demontate pe baza Bibliei şi a altor dovezi externe, precum legea naturală, ideile care atacă existenţa sau caracterul lui Dumnezeu.

3. Creaţionism ştiinţific: Se luptă cu argumente ştiinţifice împotriva teoriei evoluţiei.

4. Cristos: Atenţia principală se îndreaptă înspre combaterea ereziilor cu privire la persoana şi lucrarea Domnului Isus Cristos

5. Secte: Se pune în lumnia bibliei adevărata faţă a sectelor aşa-zis creştine.

6 Doctrină în general: se încearcă corectarea oricăror tendinţe ne biblice la nivelul celorlalte doctrine ale bisericii care nu intră în categoriile anterioare.

Probabil că meritul cel mai important al Apologeticii este că ajută biserica să menţină învăţătura sănătoasă din generaţie în generaţie, luptând cu minciunile şi ereziile apărute în fiecare generaţie. Uneltele folosite sunt în primul rând Biblia, apoi ştiinţa laică, apoi filozofia bazată pe logică şi etică.

Al doilea merit al Apologeticii este că este o unealtă importantă pentru dărâmarea izvodirilor minţii şi a oricărei înăţimi pe care o ridică cei necredincioşi împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu. (2 Cor 10.5)

De aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să ne echipăm cel puţin cu uneltele minime de apologetică de fiecare dată când avem de-a face cu cei necredincioşi. În evanghelizare este foarte important să avem cunoştinţe de apologetică pentru a răspunde înţelept întrebărilor nebune şi acuzaţiilor ce se aduc Bibliei. Căci fără încredere în Biblie, nu există mântuire.

Materiale apologetice se găsesc în mare număr pe internet şi putem fiecare să citim, să ne documentăm, şi să postăm pe forum ceea ce ni se pare folositor.
Vă încurajez să deschideţi fire de discuţie cu întrebări, cu probleme cu care v-aţi confruntat în discuţiile cu necredincioşi. Poate n-aţi ştiut cum să răspundeţi, sau aţi fost prinşi la colţ cu vreo întrebare meşteşugită. Postaţi aici, pentru ca să încercăm împreună să fim mai pregătiţi pentru "data viitoare".
Marcus Dumitru
User avatar
marcusdumitru
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 306
Joined: Fri Nov 10, 2006 1:26 pm
Location: Peru

Return to Apologetica

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron