BISERICA

Ce suntem? Este Dumnezeu? Are crestinismul dreptate?

Moderator: marcusdumitru

BISERICA

Postby Mani » Thu Jun 26, 2008 10:56 am

Cu vreo câteva saptamâni în urma mi-a batut la usa o martora a lui Iehova., o elvetianca de circa 60-65 de ani. Am invitat-o în casa si am început sa discutam. Mi-a început dupa tipicul lor, adica sa-mi explice cum e lumea asta decazuta, cum Dumnezeu vrea sa ne salveze, etc; am fost de acord cu toate. Ce-om mai fi discutat, ca la un moment dat ma întreaba ce as dori eu sa dezbatem din Scripturi. Intrebarea m-a luat prin surprindere, dar dupa un moment de gândire i-am spus ca despre BISERICA. De data asta a fost ea surprinsa, fiindca termenul “biserica” nu-l are nici în Biblia ei, nici în cartile ei iehoviste. In fine, am lamurit-o ca e vorba de Trupul lui Hristos.
A ramas sa ne revedem si sa luam la mâna ce spune Noul Testament cu privire la Biserica.
Am fost si sunt înca foarte ocupata si n-am avut timp sa ne întâlnim. A ramas s-o facem peste zece zile. Deci în aceste zece zile trebuie sa adun toate textele privitoare la tema aceasta.

Acum vin cu rugamintea la voi, sa ma ajutati. Sunt înca în criza de timp si mi-ar prinde grozav de bine daca mi-ati da “mura-n gura” cât mai multe texte. Pentru moment nu explicatii, nu interpretari, ci texte.
Va multumesc tuturor cu anticipatie.
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby Mani » Tue Jul 01, 2008 8:33 pm

M-am apucat de "lectii": am lista cu toate 114 versete din NT unde apare cuvânul "biserica". Urmeaza sa le gasesc si pe "templul lui Dumnezeu", "casa lui Dumnezeu", etc, (ma folosesc de internet).
Ma confrunt cu o problema: Bibliile protestante (inclusiv cea iehovista) germane nu au temenul de "biserica", ci de "adunare". La fel si Biblia "Darby" în franceza. Cum s-o lamuresc pe iehovista mea ca "ekklesia" este "Biserica", si nu "adunare"?
Am sperat si mai sper înca sa ma ajutati cu ceva idei constructive.
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby florin » Wed Jul 02, 2008 2:03 pm

:) Cam liniste pe aici zilele astea...

Eu cred ca este de ajuns sa folositi cuvantul original , ekklesia, care care inseamna "cei chemati afara". Un sens explicat mai mult, pe larg ar fi "cei chemati afara din lume", "comunitatea celor scosi", "adunarea celor care traiesc diferit sau sunt dezlipiti de lume" etc, in functie de ceea ce vrei sa accentuezi. Daca un om intelege sensul unui cuvant din original dupa ce i l-ai explicat, cuvantul folosit pentru traducere e irelevant. "Adunarea" inseamna "comunitatea" , un cuvant care spune ceva, dar nu tot. Cuvantul biserica vine din latinul basilica ([casă] împărătească) si are iz mai mult de "casa lui Dumnezeu" care de asemenea da un sens al bisericii.
Sensul complet se afla studiind toate textele in care e implicat; si se descopera si sensul de cei chemati/convocati de Dumnezeu(din etimologie si nu numai) si de Casa lui Dumnezeu, si de mireasa lui Hristos, etc.
Florin Ghiţă.
User avatar
florin
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 596
Joined: Fri Nov 10, 2006 7:31 pm
Location: Bucuresti

Re: BISERICA

Postby marcusdumitru » Fri Jul 04, 2008 7:00 pm

Manuela,
ceea ce propui tu despre Biserica este GREU. E ca si cum ai lua taurul de coarne in plina goana. Biserica, in dinamica ei, este ceva peste puterile omenesti de a intelege... este in sine o eruptie de spiritual intr-o lume naturala.
Totusi, incearca intai, pentru tine insati, sa stii de unde sa apuci subiectul.
Pentru miscarea protestanta si NP, biserica incepe la Cincizecime. Totusi, in traditia ortodoxa, biserica incepe cu Abel. Cel putin de la Darby incoace, curentul NP sustine teoria dispensationalista, in care Dumnezeu are niste planuri si un tratament special cu oamenii, in functie de perioada de timp in care se afla si in functie de legamintele in vigoare. Exista un legamant cu Noe, unul cu Avraam, unul cu Evreii la Sinai, unul cu Ucenicii la Golgota, etc...
Eu unul consider ca biserica e formata doar din oameni care au inteles si au crezut evanghelia in mod explicit, nu prin analogii. Adica oameni care il chama pe Iisus Cristos pe nume, stiu cine este, stiu ce a facut el pt ei, si se bizuiesc total pe asta. Aceasta stare de lucruri a putut aparea doar dupa Cruce, Ingropare, Inviere si Inaltzare. Ziua de nastere a Bisericii o consider Cincizecimea, pentru ca atunci Duhul Sfant a venit pentru prima data sa locuiasca permanent in oameni cazuti si apoi rascumparati din pacat. O situatie asemanatoare pana la un punct a cunoscut doar Adam la inceput, si ... Cristos cel nascut perfect.

Cuvantul de care te legi tu, "biserica" nu e neaparat relevant, mai ales pt o iehovista obisnuita sa respinga standardele si tiparele clasice. Insa daca ii vei vorbi despre cei chemati de Dumnezeu, "Ekklesia", atunci poate ca nu va avea probleme. As nuanta la ce a spus Florin mai sus, ca termenul era folosit in mod curent in grecia pentru "sedintele municipale", adica atunci cand se facea convocatoria atutoritatilor locale "la primarie". Ekklesia inseamna "adunare", "sfat", "reuniune", "congregatie". O mica cautare pe yahoo m-a dus la prima pagina afisata. http://hometown.aol.com/brwoodbc/ekklesia.html Am gasit ca textul asta mic e suficient ca punct de plecare. Zice ca Biserica nu e doar "cei chemati afara", ci "cei chemati la o adunare, sau congregatie". Biserica este o comunitate de oameni chemati de Dumnezeu la mantuire.
Cred ca cel mai mult ar trebui sa te bazezi in discutiile tale pe explicatiile lui Pavel cum ca Biserica este nimic altceva decat Trupul lui Cristos, in modul cel mai literal posibil. Biserica este fatza vizibila a lui Dumnezeu pe pamant. Reprezinta partea palpabila a lui Cristos intr-un univers material. Am citit de curand un capitol fascinant despre rolul Bisericii pe pamant, intr-o carte de Philip Yancei: "Dezamagit de Dumnezeu". Inca mai rumeg anumite afirmatii, dar in mare, am recunoscut un merit al traditiei, pe care NP il pierd prin prea mult individualism: si anume ca Biserica este in continuare soborniceasca si apostoleasca. Adica Legislativa si Executiva. Bineinteles, ca asta nu inseamna ca ar trebui sa-si faca "de cap", din moment ce EXISTA un cap. Din pacate, trupul lui Cristos, la modul practic, se aseamana foarte mult cu trupul slabanogului adus intre 4 prin acoperisul din Capernaum. Dumnezeu (cica) si-a atras un mare risc si o mare umilinta lasandu-se reprezentat de Biserica intre oameni. Totusi, Biserica ramane privelistea ingerilor si demonilor, vorbind despre intelepciunea nespus de felurita a lui Dumnezeu (conform Efeseni).

Acum, zic si eu o vorba, nu trebuie luata in serios neaparat. Dar... ce ai incerca tu sa demonstrezi unei iehoviste de 60 de ani, vorbind despre Biserica? e clar ca e din start rupta de multe adevaruri din scriptura, mult mai elementare. din moment ce a ramas Iehovista, si incearca si pe altii sa ii convinga, e clar ca pe undeva, nu a inteles ceva elementar, mai ales cu privire la Cristos.
N-ar fi mai bine sa descoperi punctul acela critic in care ... s-a pierdut?
Salutari.
Marcus Dumitru
User avatar
marcusdumitru
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 306
Joined: Fri Nov 10, 2006 1:26 pm
Location: Peru

Re: BISERICA

Postby Mani » Sat Jul 05, 2008 8:51 pm

florin wrote:Eu cred ca este de ajuns sa folositi cuvantul original , ekklesia, care care inseamna "cei chemati afara".
Multumesc, Florin. Am sa folosesc "eclesia", adica am s-o rog pe iehovista mea sa-l accepte, ca sa nu ne încurcam în alti termeni. Ce înseamna la origine "eclesia" nu are mare importanta, Hristos si apostolii au folosit termenul ca sa desemneze ceea ce noi azi numim "biserica".
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby Mani » Sat Jul 05, 2008 9:32 pm

marcusdumitru wrote:Manuela,
ceea ce propui tu despre Biserica este GREU. E ca si cum ai lua taurul de coarne in plina goana. Biserica, in dinamica ei, este ceva peste puterile omenesti de a intelege... este in sine o eruptie de spiritual intr-o lume naturala.
Stiu ca-i greu. Tocmai citesc "Taina Bisericii" a lui Boris Bobrinskoy. Dar daca Hristos e important pentru noi, atunci si Trupul Lui ne este important. Deci merita oboseala sa patrundem, pe cât ne sta în putinta, aceasta minunata taina, "eruptie de spiritual", cum bine spui.
marcusdumitru wrote:Pentru miscarea protestanta si NP, biserica incepe la Cincizecime. Totusi, in traditia ortodoxa, biserica incepe cu Abel.
Biserica, conform traditiei ortodoxe, exista mai înainte de întemeierea lumii, dar ea se naste la Cinzecime.
marcusdumitru wrote:Cred ca cel mai mult ar trebui sa te bazezi in discutiile tale pe explicatiile lui Pavel cum ca Biserica este nimic altceva decat Trupul lui Cristos, in modul cel mai literal posibil.
Exact. Am sa încerc, daca iehovista are rabdare, sa citesc împreuna cu ea TOATE textele din NT privind "eclesia".
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby Mani » Sat Jul 05, 2008 9:49 pm

marcusdumitru wrote:Acum, zic si eu o vorba, nu trebuie luata in serios neaparat. Dar... ce ai incerca tu sa demonstrezi unei iehoviste de 60 de ani, vorbind despre Biserica? e clar ca e din start rupta de multe adevaruri din scriptura, mult mai elementare. din moment ce a ramas Iehovista, si incearca si pe altii sa ii convinga, e clar ca pe undeva, nu a inteles ceva elementar, mai ales cu privire la Cristos.
N-ar fi mai bine sa descoperi punctul acela critic in care ... s-a pierdut?

Sunt multe "puncte critice" în care s-a pierdut. Daca rezista la discutii, voi încerca sa discut cu ea si tema Hristos - Dumnezeu Fiul. (Spun "daca rezista", ca ultimii iehovisti pe care i-am avut în casa, atunci când am început sa le arat din VT ca în multe texte Jehova este Hristos, s-au ridicat si au plecat fara sa mai asculte, daramite sa mai comenteze.)
Ideia ca sa discut despre Biserica mi-a venit pentru ca mi-am dat seama ca ea crede nu Scriptura, ci INTERPRETARILE Scripturii date de "profetii" din Brooklin. Daca da Domnul ca ea sa întrezareasca adevarul despre Biserica, atunci ar trebui sa înteleaga ca interpretarile pe care le da Biserica Scripturii sunt cele de luat în seama, si nu ale celor din Brooklin.
Multumesc pentru ideile constructive.
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby Mani » Fri Jul 11, 2008 9:29 pm

Azi m-a vizitat iehovista. A venit pregatita cu câteva foi scrise de "Turn" cu privire la "adunare". Am convenit de comun acord sa folosim termenul "eclesia", ca sa nu ne încurcam inutil în ... lingvistica.
Cât timp s-a ramas la textul Scripturii, a mers. Evident ca am fost ambele de acord cu cele declarate de apostoli. Problema a aparut când a afirmat ca dupa moartea apostolilor, adica ca anul 150, Biserica a cazut în pagânism si abea în ultimul timp exista iar.
E adevarat ca au fost de la bun început probleme, înca de pe vremea apostolilor, dar Biserica, Trup al lui Hristos, nu cade în pagânisme si nu dispare, si ca ea a fost si ramâne stâlpul si temelia adevarului. In aceasta calitate e a fost în stare sa înlature toata zgura si sa se mentina în viata.
La afirmatia mea, ca Biserica a existat timp de 2000 de ani, a zis ca n-o intereseaza decât cea de pe vremea apostolilor si cea actuala, adica a martorilor. I-am propus totusi sa se intereseze de întreaga Biserica, nu de alta, dar ea e Trupul Domnului, Templul lui Dumnezeu, Mireasa lui Hristos.
In fine, dupa vreo ora si jumatate de discutii s-a ridicat si, la propunerea mea sa continuam discutia alta data, a zis ca n-are nici un rost sa mai discutam.
Asta e ...
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby daniel » Sun Jul 13, 2008 10:13 pm

Mani wrote:... In fine, dupa vreo ora si jumatate de discutii s-a ridicat si, la propunerea mea sa continuam discutia alta data, a zis ca n-are nici un rost sa mai discutam.
Asta e ...


Cu alte cuvinte, nu erai acea "prada lesne de-nghitit" si nu prezentai nici un interes pentru "Turnul de Veghere" si pentru largirea imparatiei.

Cred ca, asa cum s-a sugerat mai devreme, aceste confruntari au sansa mare sa fie pierdere de vreme, iar daca nu esti tare, chiar sa ramai zdruncinat in intelegeri. Cred ca sunt extrem de rare cazurile in care un ratacit va reflecta si va gasi calea de intoarcere. Ei se pregatesc cu niste "algoritmi" care sa le ofere raspunsuri pentru orice intrebare si e foarte greu sa gasesti vreo coarda sensibila care sa rezoneze in fiinta lor.
Poate ai observat ca ei vin cu atitudinea "profesorului" care expliciteaza cu blandete si ingaduinta unui elev mai greoi de cap.

Oricum, cred ca pentru tine, aprofundarea doctrinei bisericii a fost o experienta constructiva . Mai corect, Bisericii.

HAR!
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti

Re: BISERICA

Postby Mani » Sun Jul 13, 2008 10:28 pm

daniel wrote:Cred ca, asa cum s-a sugerat mai devreme, aceste confruntari au sansa mare sa fie pierdere de vreme, iar daca nu esti tare, chiar sa ramai zdruncinat in intelegeri. Cred ca sunt extrem de rare cazurile in care un ratacit va reflecta si va gasi calea de intoarcere.
Adu-ti aminte ca Semanatorul a aruncat samânta buna peste tot, si printre spini, pe pietre, pe drum. A facut o risipa groaznica, ca sa spun asa. Stând de vorba cu iehovista, am aruncat o samânta în speranta ca altul o va uda vreodata si ca Dumnezeu o va face cândva sa creasca.
Am citit multe carti de-ale fostilor iehovisti, care si-au datorat scaparea unor astfel de seminte aruncate pe drum. Corbii nu le-au putut fura chiar pe toate, unele au prins.

daniel wrote:Oricum, cred ca pentru tine, aprofundarea doctrinei bisericii a fost o experienta constructiva . Mai corect, Bisericii.
Exact, a BISERICII. :D
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby virgil » Wed Dec 10, 2008 11:32 am

.....si iata-ma ajuns aici de la trimiterea facuta de Mani.[de la Sola scriptura]
.....
Citind cu atentie ,ma duc cu gandul la relatarea din Biblie cum David vazand multimea de Israieliti aflati in panica la insultele lui Goliat alearga prin tabara si zice ;
-Ajutor fratilor !!!!--cine-mi imprumuta sabia sa ma duc sa-l dobor pe acest netaiat imprejur...

--sau la ceva din N. Testament Ajutor...!!!,,mi se stinge candela cine-mi da putin din untdelemnul lui."""..

......[CONSTIENT de riscul de a pati ceea ce spune aici Solomon ;]

Un trecător care se amestecă într'o ceartă care nu-l priveşte, este ca unul care apucă un cîne de urechi.

---cer ingaduinta de a spune ceva ;
Din respect ptr cei ce deschid computerul dimineata sau seara ..in putinul lor timp ptr a gasi ceva ziditor ar trebui sa ne gandim serios la faptul ca in curand se vor descuraja ...
Dezbaterea unor teme ar fi mult mai ziditoare daca am tine cont de indemnul spus de Apostolul Neamurilor,,

,,Deci, dacă este vreo îndemnare în Hristos, dacă este vreo mîngîiere în dragoste, dacă este vreo legătură a Duhului, dacă este vreo milostivire şi vreo îndurare,
faceţi-mi bucuria deplină, şi aveţi o simţire, o dragoste, un suflet şi un gînd.
Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuş.
Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.""


Sau la Cuvintele ;

Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
este plin de mîndrie, şi nu ştie nimic: ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din cari se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
zădarnicile ciocniri de vorbe
[citat intrerupt aici ,intentionat.]

Ca un fin observator a ceea ce se intampla in vremea sa --Solomon ,remarca ;

Am mai văzut că orice muncă şi orice iscusinţă la lucru îşi are temeiul numai în pizma unuia asupra altuia.
Şi aceasta este o deşertăciune şi goană după vînt.


Chiar asa ...ma intreb:
Dezbaterile acestea ;[acelea care se intind uneori fara un rezultat]
-duc ele la EVLAVIE //???
--ne ajuta sa avem mai mult ulei in Candele??
--ne apropie mai mult ??
....sau...???
virgil
utilizator
utilizator
 
Posts: 64
Joined: Tue Jul 15, 2008 9:12 pm

Re: BISERICA

Postby Mani » Fri Dec 12, 2008 7:49 pm

Dragos wrote:Mani, eu cred că tu nu vrei să răspunzi la această întrebare deoarece nu şti cum să răspunzi. Catehismul Ortodox echivalează Biserica din 1 Timotei 3:15 (verset citat de tine mai sus) cu Biserica Ortodoxă (vezi http://www.credo.ro/catehism2.php?q=7). Deci, pentru ortodoxi, din trupul lui Hristos nu pot face parte decât ortodoxii, deoarece Biserica Ortodoxă este trupul lui Hristos.
Am avut niste lucrari de predat, si n-am avut timp ca sa dau un raspuns asa cum l-as fi dorit eu. Adica ceva mai mult decât da sau nu. Profit acum de linkul pe care l-ai dat si-l copiez aici:

“Adevarul care duce la mantuire se gaseste in Biserica Ortodoxa, care este "stalp si temelie adevarului" (1 Timotei 3, 15), ea pastrand si propovaduind fara nici o schimbare adevarul dumnezeiesc asa cum l-a invatat Domnul nostru Iisus Hristos, cum l-au raspandit in lume Sfintii Apostoli, cum l-au talmacit Sfintii Parinti si cum l-au aratat sfintele sinoade a toata lumea”

Imi însusesc cele de mai sus. BO este Trupul lui Hristos.
User avatar
Mani
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 404
Joined: Sat May 12, 2007 4:09 am
Location: Elvetia

Re: BISERICA

Postby daniel » Fri Dec 12, 2008 8:20 pm

Draga Mani,

Imi este destul de greu sa inteleg cum poti imbratisa cu ochii deschisi o regretabila eroare.

Nu stiu cum poti pune pe picior de egalitate Biblia - Cuvantul Inspirat al lui Dumnezeu si diverse forme de interpretare (si alterare) ale Sale.

Imi este asa de mila si imi pare rau sa spun ca nu prea stiu cu ce as putea ajuta ...

Dumnezeu sa se indure de noi, toti!
daniel
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 839
Joined: Sun Nov 19, 2006 6:48 am
Location: Bucuresti

Re: BISERICA

Postby Dani Ionescu » Fri Dec 12, 2008 8:26 pm

Mani,

Si cu ceilalti ce se intampla? Daca nu esti parte din BO nu poti ajunge la mantuire?
--
Resting in Him,
Dani Ionescu

"God can do without the bended knee, but not without the broken heart"
Dani Ionescu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 556
Joined: Fri Nov 24, 2006 12:41 am
Location: USA

Re: BISERICA

Postby Dragos » Fri Dec 12, 2008 8:29 pm

Mani wrote: “Adevarul care duce la mantuire se gaseste in Biserica Ortodoxa, care este "stalp si temelie adevarului" (1 Timotei 3, 15), ea pastrand si propovaduind fara nici o schimbare adevarul dumnezeiesc asa cum l-a invatat Domnul nostru Iisus Hristos, cum l-au raspandit in lume Sfintii Apostoli, cum l-au talmacit Sfintii Parinti si cum l-au aratat sfintele sinoade a toata lumea”
Imi însusesc cele de mai sus. BO este Trupul lui Hristos.

Nu mă mir când zici aşa deoarece ai zis mai demult că primeşti dogmele Ortodoxe în totalitate. Dar totuşi mă mir deoarece tu ne excluzi pe noi (cei care nu primim dogmele Ortodoxismului) din planul lui Dumnezeu, planul mântuirii. Invăţătura Noului Testament este adresată Trupului lui Hristos. Dacă cei care nu primesc dogmele Ortodoxismului nu fac parte din Trupul lui Hristos, atunci totul este în zadar pentru ei. Iată cui i se adresează Pavel în toate epistolele:
- "noi, cari sîntem mulţi, alcătuim un singur trup în Hristos" (Romani 12:5)
- "Nu ştiţi că trupurile voastre sînt mădulare ale lui Hristos?" (1 Corinteni 6:15)
- "Noi toţi, în adevăr, am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup" (1 Corinteni 12:13)
- "Voi sînteţi trupul lui Hristos, şi fiecare, în parte, mădularele lui" (1 Corinteni 12:27)
- "Că adică Neamurile sînt împreună moştenitoare cu noi, alcătuiesc un singur trup cu noi" (Efeseni 3:6)
- "Din El tot trupul, bine închegat şi strîns legat, prin ceiace dă fiecare încheitură, îşi primeşte creşterea" (Efeseni 4:16)
- "pentrucă noi sîntem mădulare ale trupului Lui" (Efeseni 5:30)

Mani, dacă tu crezi că noi nici nu avem a face cu Dumnezeu, trebuie să ne spui şi aceasta. Dacă tu crezi că noi nu suntem credincioşi lui Dumnezeu (ci altuia), trebuie să ne spui. Dacă tu crezi că noi avem nevoie de mântuire, spune-ne. Trebuie să înţelegem ce spui.

(Dacă cineva crede că eu caut prilej de ceartă cu Mani, îl rog să aibă răbdare pentru că nu caut aşa ceva).
Dragos
utilizator
utilizator
 
Posts: 29
Joined: Mon Oct 20, 2008 2:32 am

Next

Return to Apologetica

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron