Ce stim despre iad

Ce suntem? Este Dumnezeu? Are crestinismul dreptate?

Moderator: marcusdumitru

Ce stim despre iad

Postby Sergiu » Mon Apr 30, 2007 4:42 am

Incep acest subiect deoarece pe grupul initial a aparut o scrisoare care consider ca nu ar fi rau sa fie tratata intr-o discutie publica.
"Inca o marturie ca Iadul exista..."
Iar cine citeste articolul spre care directeaza link-ul pus mai sus poate afla cum un om a experimentat o vizita intr-o parte a locului pe care in mod foarte des il denumim "iad" dar care corect se numeste "Locuinta mortilor" sau "Hades" dupa denumirea greaca sub care apare in NT respectiv "Sheol" in ebraica in VT.

Consider ca este necesara "ceva lumina" in acest domeniu.

EDIT by Radu: am corectat linkul
User avatar
Sergiu
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 280
Joined: Tue Nov 21, 2006 10:21 pm

Re: Iadul n-a fost încă inaugurat

Postby Corneliu » Tue Jun 12, 2007 8:43 am

Articolul cu peripeţiile lui Bill Wiese este derutant pentru copii, pentru adulţii naivi şi pentru creştinii fireşti. Un aşa articol lung, constituie o adevărată pierdere de vreme cu citirea lui. Se fac acolo o serie de referiri biblice dar multe nu sunt adecvate, altele sunt forţate sau se contrazic…
Concluzia mea: Ori alde B.W. a ţinut s-ajungă celebru, inventând acele păţanii, ori a fost efectiv muncit de nişte duhuri rele, ori… şi una şi alta.

Ce spune Cuvântul privitor la această problematică?
Să citim la Luca 16:27-31: “Bogatul a zis: „Rogu-te, deci, părinte Avraame, să trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu; căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin.”
Avraam a r ăspuns: „Au pe Moise şi pe prooroci; să asculte de ei.”
„Nu, părinte Avraame” a zis el „ci dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi.”
Şi Avraam i-a r ăspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe prooroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.” (Luca 16:27-31)
Precum bine ştiţi, Cuvântul nu-i “schimbător ca vremea”, El ramâne-n veac.

Iadul n-a fost încă inaugurat. Primii care vor ajunge acolo sunt nominalizaţi:
“Şi fiara a fost prinsă. Şi împreună cu ea, a fost prins proorocul mincinos, care f ăcuse înaintea ei semnele, cu care amăgise pe cei ce primiseră semnul fiarei, şi se închinaseră icoanei ei. Amândoi aceştia au fost aruncaţi de vii în iazul de foc…” (Apoc. 19:20)

Următorii: “Şi Moartea şi Locuinţa morţilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iazul de foc.” (Apoc. 20:14-15)
În departamentul “Locuinţa morţilor”, în acel “loc de chin”, se odihnesc cei necredincioşi.
Departamentul “Sânul lui Avraam” (raiul) a fost smuls Morţii de către Domnul Isus Hristos, la învierea Sa, şi a fost strămutat în cer, la Tatăl.
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: Ce bănuim despre iad

Postby Corneliu » Sun Jun 17, 2007 1:44 am

1Cor. 13:8: “Dragostea nu va pieri niciodată.”
De ce? Pentru că “Dumnezeu este Dragoste”.
De aceea, când vom merge în cer, nu vom fi invidioşi pe unii sau pe alţii.

Dar în iad, ce-ar putea fi din lipsă de dragoste?
Probabil că ură şi mânie…, manifestate şi prin “scrâşnirea dinţilor”.
Nu se va sta locului, fiecare în ‘cazanul lui cu smoală’ ci va fi şi ceva ‘libertate de mişcare’.
Una dintre lozincile curente a celor care vor ajunge-n iad este “trăiasca libertatea” (libertinajul maidegrabă).

Cand se vor întâlni foşti cunoscuţi, s-ar prea putea să scrâşnească unul către altul:
- Călăuză oarbă, m-ai minţit, m-ai înşelat…;
- Ai ştiut care-i Adevărul şi nu mi L-ai spus şi mie…;
- Ai spus ca-mi eşti prieten, că-mi vrei binele, si uite unde m-ai adus…;
- Ai văzut că sunt orb, şi merg spre prăpastie – de ce m-ai lăsat să cad;
- Etc.
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Locuinta mortilor si Iadul

Postby marcusdumitru » Wed Jun 20, 2007 3:53 pm

Imi pare bine că de la început aţi făcut această diferenţă importantă, pe care cei mai mulţi o neglijează.
Întradevăr, iadul nu a fost încă inaugurat. Nici nu ştiu dacă a fost încă "creat"... Eu am bănuiala, care rămâne totuşi o simplă bănuială, cum că iadul va fi "lumea veche", rămasă în flăcări şi pucioasă, după judecata de apoi. Pe Credincioşi Dumnezeu îi va strămuta într-o lume nouă, când va face un Cer şi un Pământ nou. Cele vechi rămân pentru cei morţi a doua oară, după ce vor fi judecaţi în trup... Totul va fi cel puţin la fel de distrus ca după un atac nuclear generalizat... o ruină, un iad spiritual-material. Duhurile rele vor fi chinuite, oamenii vor fi chinuiţi, şi, poate, aşa cum bănuieşte şi Corneliu, se vor chinui unii pe alţii. Va fi ură şi mânie, va fi o remuşcare continuă, nimeni nu va avea nici o putere de a schimba ceva în bine, pentru vecie.
Aceasta e bănuiala mea.

În ce priveşte Locuinţa mortilor, până acum am priceput că există două locuri, una "În Chinuri" şi alta "în Sânul lui Avraam". Nu îmi este clar dacă Domnul Isus, în Locuinţa Morţilor a făcut o schimbare de poziţie sau de calitate a acestui loc în care stau sfinţii adormiţi, sau dacă doar le-a adus o mângâiere şi dovada victoriei, ca să mai aştepte puţină vreme.
De asemenea, mă întreb unde este tâlharul pocăit de pe cruce. Trebuie să luăm literal cuvintele lui Cristos: "Astăzi vei fi cu mine în Rai"?, în sensul că el s-a dus în acea zi, în Rai?. Care Rai? Unde e Raiul? E vorba de Sânul lui Avraam? Cuvântul astăzi se referă la o zi calendaristică? Există timp în lumea spirituala? Efectiv morţii aşteaptă să treacă timpul, sau pentru ei este un vortex care îi duce direct până în clipa învierii? Această întrebare îmi aduce în minte următoarele cuvinte:

"Pe când era el în Locuinţa morţilor, în chinuri, şi-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam, şi pe Lazăr în sînul lui" (Luca 16:23)

Poate că acesc cuvânt "când" spune totul, despre trecerea timpului în locuinţa morţilor. Ce credeţi? Se pare că morţii stau acolo şi aşteaptă o bună bucată de timp.
În acelaşi timp, mă gândesc la un alt lucru... Locuinţa Morţilor este descrisă chiar şi în scriptură ca fiind "sub pământ", căci morţii se "coboară" în acest loc. Probabil că preferăm cu toţii o interpretare spirituală mai degrabă decât una literală. E o stare de jos, sau o coborâre în grad şi nivel a oamenilor, mai degrabă decât un loc fizic sub scoarţa pământului.
Totuşi, considerăm de multe ori că Raiul este "sus", şi că credincioşii sunt în Rai, după cum i-a spus Domnul Isus Tâlharului. E adevărată afirmaţia lui Corneliu?
hopsieu wrote:Departamentul “Sânul lui Avraam” (raiul) a fost smuls Morţii de către Domnul Isus Hristos, la învierea Sa, şi a fost strămutat în cer, la Tatăl.

Avem vreo referinţă din Scriptură care să ne arate că Sânul lui Avraam a fost transferat de "jos" în "sus"? din Locuinţa Morţilor, în Rai? De fapt, ce autoritate avem să folosim aceşti termeni în sensul pe care i-am folosit până acum? Mi-ar place să încercăm să ne bazăm pe Biblie... Şi nu pot să nu remarc că Scriptura spune foarte puţin, şi că de cele mai multe ori trebuie să apelăm la imaginaţie şi speculaţie.
Marcus Dumitru
User avatar
marcusdumitru
utilizator activ
utilizator activ
 
Posts: 306
Joined: Fri Nov 10, 2006 1:26 pm
Location: Peru

Re: Paradisul

Postby Corneliu » Thu Jun 21, 2007 2:00 am

Nu-i vorba de “imaginaţie şi speculaţie”, ci-i deducţie directă, vizibilă ca “lumina zilei”...

Domnul Isus a suferit pentru păcat în timpul cât a fost răstignit, până în clipa în care a decedat. Ispăşirea Lui, pentru noi, a fost finalizată atunci când a pronunţat acel “s-a sfârşit”, şi nu în perioada cât trupul Lui a stat în mormânt, cum cred unii.
Ca Fiu al omului, când şi-a dat duhul, Domnul Isus S-a exprimat astfel:
“Tată, în mâinile Tale Îmi încredinţez duhul!” De ce? Pentru că reluase deja legătura cu Tatăl. Moartea, cu toate departamentele ei ‘primitoare’, n-a mai fost luată în considerare. Efectul “boldului” ei a fost eliminat deja.
Când a anunţat Domnul că va fi în rai (zis şi paradis)? “Astăzi”, nu peste 3 zile.
Şi “tâlharul de pe cruce” a ajuns tot acolo, în aceeaşi zi, dar ceva mai târziu.
Hei Marcus, acum ştii unde e raiul? Ştii că e la Tatăl, nu!?

La întrebarea: “Cuvântul astăzi se referă la o zi calendaristică?”, îţi răspund că DA (nu te mai complica).

Ulterior, unul ca Ştefan de exemplu, în clipa morţii intră în dialog direct cu Domnul Isus:
„Doamne Isuse, primeşte duhul meu!”
Probabil aţi remarcat şi unde se afla Domnul Isus în acel moment:
“Iată, văd cerurile deschise, şi pe Fiul omului stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu.”, a spus Ştefan.

Pentru cum a fost efectiv transferat Sânul lui Avraam nu vă dau încă detalii pentru c-altfel nu mai studiaţi problema (este secundară, nu ţine de mântuire, şi astâmpără doar curiozitatea unora), ş-apoi cine nu şi ‘rumegă’ puţin este tentat să mă numească “speculant”…, ca şi pe “hopsieu”.

Hopsieu wrote:
"Departamentul “Sânul lui Avraam” (raiul) a fost smuls Morţii de către Domnul Isus Hristos, la învierea Sa, şi a fost strămutat în cer, la Tatăl."

… dar nu v-a mai dat şi explicaţia pe care trebuia s-o stiţi că de fapt Domnul Isus a înviat, a redevenit “viu pentru Dumnezeu” în momentul când trupul Lui a devenit mort pentru oameni.
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am

Re: Ce stim despre iad

Postby Corneliu » Wed Mar 04, 2009 9:19 pm

ÎN IAD NU VOR FI OAMENI,
ci nişte fiinţe care au fost odată oameni, care au avut “chipul lui Dumnezeu” (chiar dacă ‘şters’ şi ‘schimonosit’), dar au refuzat harul ce li s-a oferit în Domnul Isus Hristos de-a fi răscumpăraţi şi restauraţi.
Chipul lui Dumnezeu în om poate fi ori restaurat, ori eliminat - nu există cale de mijloc!

Corneliu
Corneliu
utilizator foarte activ
utilizator foarte activ
 
Posts: 1011
Joined: Sat Nov 25, 2006 7:10 pm
Location: N. Am


Return to Apologetica

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron