Avem CREDINTA ?! (1)

Cat de importanta este CREDINTA ?!
Scriptura spune astfel: “Fãrã credintã este cu neputintã sã fim plãcuti Lui! Cãci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sã creadã cã El este, si cã rãsplãteste pe cei ce-L cautã.”
Domnul Isus declara: “Adevãrat, adevãrat, vã spun, cã cine crede în Mine, are viata vesnicã.” (Ioan 6:47)
Tot la Ioan, in cap. 3, Domnul Isus mentioneaza (v.36) ca “ Cine crede în Fiul, are viata vesnicã; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viata, ci mânia lui Dumnezeu rãmâne peste el.”
Totul depinde de credinta! Viata vesnica sau pierzarea, Raiul sau Iadul, etc., depind de credinta pe care o avem, sau de absenta ei…!

A. Ce este CREDINTA ?!
Daca-l intrebi pe omul de rand, el spune ca e o incredintare, o parere, o incertitudine pe care o au unii… Pentru omul rational inseamna poate a accepta absurdul, nu?!
Pentru omul religios, credinta consta in a accepta niste dogme, o doctrina bisericeasca, un “crez”…
Importante insa nu sunt opiniile diferitelor categorii de oameni despre credinta, ci ce spune Biblia despre ea!
La Evrei 11:1, citim asa: “Credinta este o încredere neclintitã în lucrurile nãdãjduite, o puternicã încredintare despre lucrurile care nu se vãd.”
Credinta accepta ca reale, ca demne de incredere, lucrurile care nu se vad, dar este ea si logica?!
Oricine stie ca lumea nu este doar atat cat eate palpabil, cat vedem cu ochii, cat cuprindem cu aparaturile, etc.
De exemplu, Biblia spune ca “nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu”, si este adevarat, dar credinta Il accepta ca real.
Tot astfel, apostolul Petru spune credinciosilor, referitor la Isus Hristos:
“voi Îl iubiti fãrã sã-L fi vãzut, credeti în El, fãrã sã-L vedeti, si vã bucurati cu o bucurie negrãitã si strãlucitã, pentru cã veti dobîndi, ca sfârsit al credintei voastre, mântuirea sufletelor voastre”. (1Petru 1:8-9)
Exista Rai si Iad! Rational nu putem sa dovedim existenta lor, dar credinta le accepta ca reale…
Va fi in viitor o inviere din morti! Din moment ce experienta comuna n-o are in ‘palmaresul’ sau, n-o pot demonstra logic, dar credinta o accepta ca fiind un fapt real.

- Cred eu astfel de lucruri pentru ca-s absurde?! – Nicidecum!
Se prea poate ca anumite afirmatii ale credintei crestine sa para absurde pentru un ganditor oarecare, dar credinta mea, daca este veritabila, se bazeaza pe o Autoritate, aceasta fiind Cuvantul lui Dumnezeu: Biblia.
Cred in existenta lui Dumnezeu pentru ca Biblia o afirma, si pentru ca vad “lucrarea mainilor Lui”. Cred intr-o inviere viitoare, pentru ca Biblia imi spune despre acest lucru, si pentru ca Isus Hristos a inviat deja. Cred in existenta Raiului si a Iadului, pentru ca Biblia mi le descrie…

Dumnezeu nu ne demonstreaza ca tot ceea ce credem este real, ci ne da indicatii clare ca tot ceea ce a spus El in Biblie este demn de incredere!
Domnul Isus de exemplu, voind ca sa acorde iertarea unui om paralitic care a fost adus in prezenta Lui, a spus “Fiule, pacatele iti sunt iertate!”, la care, cativa din cei prezenti, au sarit revoltati, pe motiv ca Si-a permis sa huleasca…, intrucat “numai Dumnezeu iarta pacatele”. Domnul Isus era insa Dumnezeu, in trup uman…, si, ca sa le demonstreze ca pot sa se increada in spusele Sale, i-a intrebat:
“Ce este mai lesne a zice: „Pãcatele îti sunt iertate” ori a zice: „Scoalã-te, ridicã-ti patul, si umblã?” (Marcu 2:9), apoi a continuat:
“Ca sã stiti cã Fiul omului are putere pe pãmânt sã ierte pãcatele, tie îti poruncesc, a zis El slãbãnogului, „scoalã-te, ridicã-ti patul, si du-te acasã!”; si îndatã, slãbãnogul s-a sculat, si-a ridicat patul, si a iesit afarã în fata tuturor, asa cã toti au rãmas uimiti, si slãveau pe Dumnezeu”…
Domnul Isus le-a demonstrat autoritatea Sa, spunand acel „scoalã-te, ridicã-ti patul, si du-te acasã!”, ceva ce ei considerau c-ar fi ‘cu greutate’, intrucat putea fi verificat in mod direct. Practic, Domnul Isus le-a demonstrat ca pot sa se increada in spusele Sale, chiar daca nu aveau cum sa verifice ca El a iertat pacatele acelui om, insa au putut experimenta implinirea cuvintelor Lui privind vindecarea imediata si completa a paraliticului. Apoi, aceasta vindecare nu era doar un act singular, ce putea fi speculat in vreun fel, ci doar o minune ‘proaspata’, din cele nenumarate, si diversificate, pe care El le infaptuia in mod curent…

Credinta veritabila nu este ‘oarba’, cum isi inchipuie unii, ci se bazeaza pe cercetarea si verificarea atenta a lucrurilor ‘palpabile’…!
Deviza Bibliei este “Cercetati toate lucrurile, si pastrati ce este bun!” (1 Tesaloniceni 5:21), si nicidecum acea minciuna scornita de impotrivitorii si defaimatorii Evangheliei, imbratisata de naivi sub lozinca “Crede si nu cerceta”, pe care au imbratisat-o uneori chiar si clasele clericale ale unor biserici de stat, spre a tine enoriasii ‘la distanta’ de Cuvantul lui Dumnezeu, spre a nu studia Biblia si a o compara apoi cu asa-zisele Sfinte Traditii, care numai sfinte nu sunt…

Biblia (Cuvantul lui Dumnezeu) este singura carte din lume scrisa in original fara greseala, fara vreo inadvertenta!
Pe la inceputul Sec. 20, chiar au fost date in ziarele cu tiraj mare, anunturi privind foarte mari recompense pentru cei care vor dovedi ca in Biblie exista cel putin o singura greseala. Multi superficiali au dat fuga sa inhate astfel de premii, bazandu-se pe interpretari eronate, dar niciunul nu a fost in stare sa obtina nici macar un cent, fiind respinsi de toate instantele vremii…
Si in zilele noastre, din cauza superficialitatii, a ignorantei sau a relelor intentii, mai apar oameni care pretind c-ar gasi contradictii in Sfintele Scripturi…! Mai intalnim uneori greseli de traducere, sau de intelegere, dar textul original este impecabil!

Biblia cuprinde afirmatii de ordin stiintific unele fiind intelese abia la sute sau mii de ani mai tarziu… De exemplu Iov, cu cca 2000 i.e.n. spunea ca Pamantul are forma unui geoid de rotatie, si nu-i spanzurat/agatat de nimic.
Doar recent s-a aflat faptul ca Universul este in continua expansiune, ca un ‘balon’, dar in Biblie, la Isaia 40:22, ni se spune ca “El (Dumnezeu) întinde cerurile ca o mahramã subtire, si le lãteste ca un cort”… (Pe vremea aceea nu aparusera inca baloanele, asa ca cel mai elocvent pentru a sugera expansiunea era cortul, un mic pachet pe care il desfaceai pe o mare deschidere.) Verbul este folosit la timpul prezent, fiindca inca ne aflam in acest proces de ‘dilatare’…!

Biblia este singura carte din lume care contine profetii care sau implinit (sau sant in curs de desfasurare) intocmai, cu lux de amanunte. Dumnezeu a spus mai dinainte despre o serie de evenimentece care sa vor intampla, pentru a ne dovedi si prin aceasta ca El este totdeauna vrednic de crezare…
Chiar si in zilele noastre se implinesc profetii pe care Dumnezeu ni le-a facut cu mii de ani in urma! Sub ochii nostri de exemplu, evreii s-au intors in tara lor, in 1948 declarandu-se natiune independenta…
Tot ce a hotarat Dumnezeu, se implineste intocmai, asa ca ne bazam credinta cu tarie pe Cuvantul Sau, iar ceea ce ne-a spus ca urmeaza sa se mai intample este ca si infaptuit, singura ‘problema’ fiind doar timpul, intrucat orice eveniment sau lucru isi “are vremea lui”.

Eu cred ca tot ceea ce spune Biblia este temeinic, fara sa fiu absurd, chiar daca anumite lucruri inca nu le pot verifica. Cuvantul lui Dumnezeu este o Autoritate, pentru ca avem arhi-suficiente indicii care ne atesta veridicitatea de netagaduit a Sfintei Scripturi. De aceea, daca Biblia relateaza ca Soarele s-a oprit pentru o vreme in loc, eu cred aceasta, intrucat oriunde in alt punct in care am putut verifica, ea s-a dovedit vrednica de incredere.

B. Care este ‘OBIECTUL CREDINTEI’ ?!
Obiectul principal al credintei este o Persoana: Domnul Isus Hristos!
Ca exista Dumnezeu, ca Biblia este Cuvantul Sau, etc., acestea sunt afirmatii secundare ale credintei…
Credinta afirma istoricitatea vietii, mortii si invierii Fiului lui Dumnezeu. Ea afirma unicitatea vietii Lui, ca este Dumnezeu in trup uman.
Credinta este o increderein ceea ce ne-a spus Domnul Isus! Daca ne-a spus ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, eu ma incred in spusele Lui…
Domnul Isus ne-a spus ca El a inviat pentru ca noi sa fim socotiti neprihaniti prin jertfa Sa, iar eu ma incred in spusele Lui.
El ne-a incunostiintat ca va da viata vesnica celor care au crezut in El, ca ca va reveni pentru a-i lua pe ai Sai, si pentru a-i judeca pe cei care L-au respins…, si asa va fi!

Credinta adevarata, mantuitoare, Il are in centrul ei pe Domnul Isus Hristos, si LUCRAREA SA de la Calvar, de la “cruce”: jertfirea si invierea Lui, pentru noi… Nu un ‘crez’ ne mantuieste, nu un ritual, nu o doctrina, nu o biserica…, ci numai Domnul Isus Hristos! El ne-a spus-o clar si raspicat: “Adevãrat, adevãrat vã spun, cã cine crede în Mine, are viata vesnicã.!” (Ioan 6:47)
Acum, ti se reaminteste si tie ca Domnul Isus a murit si pentru pacatele tale… Crezi lucrul acesta? Crezi ca ai pacate? Crezi ca si pacatele tale au necesitat moartea Fiului lui Dumnezeu?
Daca nu crezi ca esti pacatos, si ca Domnul Isus Hristos a murit si pentru tine, ramai pierdut, pentru vesnicie.
El ne-a spus ca a murit in locul nostru, pentru ca noi sa fim socotiti neprihaniti, dar daca tu nu crezi in cuvintele Lui, nu poti sa fi mantuit…!
(Vezi urmarea…!)

This entry was posted in Corneliu, Edificare. Bookmark the permalink.

Comments are closed.