Intelept sau nu?

Aceste randuri se vor o pledoarie pentru intelepciune, si un nivel intelectual ridicat printre pocaiti. Vreau sa arat ca pocaitii nu sunt prosti si nici nu trebuie sa fie.

Mai intai, as vrea sa nu se inteleaga faptul ca eu cer crestinului sa fie intelectual. Nici eu nu sunt, si nu oricine poate sa ajunga un intelectual adevarat. Daca esti dulgher, nu esti intelectual(de obicei) si nici nu ti se cere. Dar poti fi un dulgher intelept. Poti ca atunci cand deschizi gura sa farmeci pe cei din jur. Poti explica oricui ce e cu tine, ce crezi despre diferite lucruri din lume, si sa-ti aperi crezul: “Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blîndeţă şi teamă, avînd un cuget curat; pentruca cei ce bîrfesc purtarea voastră bună în Hristos, să rămînă de ruşine tocmai în lucrurile în cari vă vorbesc de rău.” (1 Pet 3:15)

Explicarea crezului tau, facuta cu blandete si teama, dublata de o viata curata face de rusine pe adversari!

De aceea, pledoaria mea se refera la o intelepciune care este blanda si respectuoasa, nu aroganta, nu plina de cunostinte doar, nu fatarnica.

In Daniel era un duh inalt, fara sa luam in calcul capacitatea de a interpreta visurile. A fost dregator(ministru) de nivel foarte mare in timpul mai multor imparati care stapaneau imperii. Despre Daniel si colegii lui de suferinta se spune ca “În toate lucrurile cari cereau înţelepciune şi pricepere, şi despre cari îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decît toţi“.

Iosif, desi nu a studiat, era capabil sa fie prim ministru al Egiptului. De ce?

De ce pe buzele lui Iov si a cunoscatorilor de Dumnezeu din vremea aceea anteavraamica era atata intelepciune?

David a compus atatia psalmi, Pavel a scris Romani, o capodopera.

O sa-mi spuneti ca ei erau oameni intelepti, ca Dumnezeu a ales si din aceia, si din aceia. Adica a ales si oameni simpli.

Sunt de acord ca Dumnezeu e predispus sa lucreze cu oameni simpli – Biblia arata asta – si e minunat. Dar va contrazic in privinta concluziei care se trage de obicei din asta – o concluzie nerostita, mai mult o senzatie. Anume ca oamenii acestia ar prostuti, nu prea stiu sa se exprime, si ei nu se ocupa decat cu lucruri simple.

Ascultati raspunsul orbului din Ev dupa Ioan care a fost vindecat, si care vorbeste cu fariseii(oameni studiati) :

Ioan 9:30-33 „Aici este mirarea”, le-a răspuns omul acela, „că voi nu ştiţi de unde este, şi totuş, El mi-a deschis ochii.
Ştim că Dumnezeu n’ascultă pe păcătoşi; ci, dacă este cineva temător de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acela îl ascultă.
De cînd este lumea, nu s’a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naştere.
Dacă omul acesta n’ar veni dela Dumnezeu, n’ar putea face nimic.”

Ce logica! ce argumente!

Poate nu ai facultate, dar poti sa gandesti!

Daca nu ai facultate nu inseamna ca esti retardat! Esti un om intreg. De cele mai multe ori doar nesansa(a se citi conditiile) te impiedica sa studiezi. Cati tineri sunt frustrati din pricina asta!

Nu esti vinovat daca nu ai facultate, dar poti fii daca nu citesti, nu meditezi, si actionezi ca un nebun in lumea asta.

O sa-mi spuneti: Domnul Isus a ales niste pescari! ei nu citeau!

Multi nu citeau in vremea aceea, dar ei stiau pasaje intregi din scriptura. Le stiau pe dinafara. Le ascultau cu atata atentie la sinagoga incat le memorau. Si le si foloseau puterea si logica in predici si alte situatii. Uitati-va cate citate sunt in epistolele lui Petru.

Ce parere aveti de fraza: “Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celuice ne-a chemat prin slava şi puterea Lui, prin cari El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea, care este în lume prin pofte. 1 Pet 1:3-4″

Cata bogatie in acesta fraza lui Petru. E adevarat ca Duhul Sfant a inspirat pe scriitorii Bibliei, dar El si-a transmis mesajul pastrand stilul scriitorului, si vocabularul acestuia intreg. Intr-un fel scrie Petru, in alt fel Pavel, si in alt fel Ioan!

Iata si pe Ioan vorbind:

“Copilaşilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul.
Prin aceasta vom cunoaşte că sîntem din adevăr, şi ne vom linişti inimile înaintea Lui, ori în ce ne osîndeşte inima noastră; căci Dumnezeu este mai mare decît inima noastră, şi cunoaşte toate lucrurile.”

sau:

Cine păzeşte poruncile Lui, rămîne în El, şi El în el. Şi cunoaştem că El rămîne în noi prin Duhul, pe care ni L-a dat.

Vi se pare Ioan plat? Nu este el adanc? Si asta desi e departe de a fi erudit, se vede din constructia frazei, si o stim din evanghelii, ca era pescar.

Cand un om se intoarce la Dumnezeu, revine la viata: inima incepe sa bata, mintea sa functioneze. In toate domeniile vietii se vede schimbarea.

Aceste randuri se adreseaza tinerilor crestini in primul rand(dar nu numai). Pentru ca exista atatia care prefera sa stea la televizor decat sa citeasca o carte. Prefera sa joace un joc pe calculator sau pe telefon, decat sa se gandeasca, sa mediteze, sa aprofundeze lucruri din Scriptura.

Sunt copii de crestini care preluand tiparul lumii, spun ca si ceilalti: “Nu-mi foloseste scoala la nimic” si tocesc pingelele degeaba la scoala 8 sau 12 ani – un timp asa de pretios, care e pierdut!

Cercetarile arata ca un creier folosit este mai capabil si mai eficient decat unul nefolosit.

Pe cei pe care nu i-am convins ca a avea activitate intelectuala este un lucru bun si pe care Dumnezeu il doreste ii invit sa interpreteze Proverbe 8.

Florin.

This entry was posted in Florin, Viata and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Intelept sau nu?

 1. Daniel says:

  Florin,

  Am fost surprins, ascultandu-l recent pe fr. Lowell spunand ca preocuparea esentiala a tanarului crestin este sa caute sa afle Voia lui Dumnezeu!

  Dupa terminarea scoli de baza (liceu) cea mai buna intrebare pentru alegerea “carierei” este: “Ce vrea Dumnezeu de la mine?”

  Multi dintre noi alegem o facultate doar ca sa fie, fara sa avem nici inclinatie si nici dispozitie, facultate sa fie!

  M-a pus pe ganduri acest mesaj … Pare total diferit decat mentalitatea cu care eram obisnuit pana acum, pare inspirat dintr-o lume ireala, aceea de a fi aproape si dependent de Dumnezeu!

  HAR si intelepciune!

 2. florin says:

  :)
  Tot fratele Lowell are o predica in care ne indeamna ca cautam lucurile cele mai bune, nu doar pe cele bune.
  Sa zicem deci ca aici am vorbit despre lucrurile bune :)
  Totusi, este biblic ceea ce sustin eu.

 3. Lukas says:

  Fain articol, Florin. Interesant e ca acum 2 zile tocmai citeam cu sotia mea pasajul care contine Ioan 9:30-33 si ne-a captat atentia tocmai forta rationamentului fostului orb. L-am recitit si intr-adevar, omul da dovada de o minte care nu someaza. Si este, intr-adevar, perfect biblic ceea ce afirmi.
  Ma tem ca folosind fraze si idei stereotipe (activitate la care noi pocaitii ne pricepem deosebit de bine) sa nu suprimam obiceiul extrem de util de a gandi.